Vogelwering – wat te doen tegen vogel overlast? | FD Plaagdierpreventie
duiven

Vogelwering

Vogels zijn prachtige dieren. Wie is er nooit jaloers geweest op deze vliegende dieren? Maar helaas zijn er ook vogelsoorten waar we minder gelukkig van worden en die zorgen voor een bepaalde vorm van vogel overlast. Denk bijvoorbeeld aan verwilderde houtduiven, meeuwen, spreeuwen, ganzen, kraaien en roeken. Wist u dat een duif gemiddeld per jaar 14 kilo aan uitwerpselen produceert? U kunt uzelf dus voorstellen dat deze gevederde vrienden veel overlast opleveren en zelfs gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Vogel overlast

De overlast die u van vogels kunt hebben is vies, vervelend en ook gevaarlijk. Aan wat voor vormen van vogel overlast kunt u zoal denken:

  • Voedselbesmetting door uitwerpselen
  • Schade aan voorraden
  • Kans op de papegaaienziekte en besmetting met salmonella
  • Geluidsoverlast
  • Beschadiging en vervuiling van gebouwen
  • Aanwezigheid van ongedierte en (bijtende) insecten in vogelnesten
  • Vervuiling van gebouwen en terrassen door uitwerpselen.

Het is dus erg belangrijk om snel op te treden wanneer er sprake is van vogeloverlast!

Wanneer vogelwering inzetten?

Overlast van duiven kunt u het hele jaar door hebben. De meeste andere vogelsoorten leveren vooral in het voorjaar en de zomer problemen op. Wanneer u vogel overlast signaleert is het van belang om zo snel mogelijk te handelen. Ga echter niet zelf aan de slag met vogelwering, maar laat dit door een professional zoals FD Plaagdierpreventie doen. FD Plaagdierpreventie weet als geen ander hoe ze schadelijke bacteriën en bijtende insecten moeten weren en zijn ook altijd op de hoogte van de wet- en regelgeving van de Flora- en Faunawet.

Voorkomen is beter dan bestrijden

Zoals met alles is het ook met vogel overlast zo dat u het beter kunt voorkomen dan het te bestrijden. Wees er dus vroeg bij: het uitgroeien van ‘enkele vogels’ tot een ware plaag kan sneller gaan dan u denkt. Om te voorkomen dat u te maken krijgt met vogel overlast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vogels niets te eten vinden rondom uw woning/bedrijf. Tenslotte is het aan te raden om schuil- en nestelplaatsen onbereikbaar en/of onaantrekkelijk te maken voor vogels.

Wat betreft vogelwering werken wij op alle fronten met de nieuwste technieken en apparatuur om overlast door vogels op te heffen. Van het gebruik maken van zogenaamde ‘Robirds’ tot speciale vogelweringsnetten en vogelpinnen. En al onze vogelwering methoden zijn maximaal milieuvriendelijk en effectief.

Wilt u advies voor uw vogel overlast?

FD Plaagdierpreventie heeft alle kennis in huis om vakkundig te helpen met vogel overlast. Wilt u advies, meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.