Bruine rat bestrijden – bruine ratten bestrijden | FD Plaagdier
rattenoverlast - rattenbestrijding

Bruine rat

Wanneer u last heeft van ratten in huis, gaat het in de meeste gevallen om de bruine rat. De bruine rat (Rattus Norvegicus) behoort tot de familie van de ware muizen en wordt ook wel de rioolrat genoemd. Er is sprake de bruine rat in huis als het een middelgroot knaagdier met een grijsbruine vacht is, die aan de buikzijde lichtgrijs tot vuilwit is. De bruine rat heeft een vrij korte, spitse snuit met lange snorharen, kleine duidelijk zichtbare en behaarde oren en donkere ogen. De staart is rond en altijd korter dan het lichaam.

Een kenmerkend verschil tussen de bruine rat en de zwarte rat is de lengte van de staart. Waar deze bij de bruine rat korter is dan het lichaam, is deze bij de zwarte rat juist langer dan het lichaam. Heeft u last van een bruine rat in huis of bedrijf? Dan is het van belang om deze bruine ratten te laten bestrijden door een professionele partij zoals FD Plaagdierpreventie.

Bruine rat in huis – de gevolgen

Als u last heeft van een plaag van de bruine rat in huis of in uw bedrijf, dan kunnen de gevolgen groot zijn:

  • Bruine ratten bevuilen voedselvoorraden met hun ontlasting en urine
  • Er ontstaan verzakkingen doordat ze graven
  • De bruine rat kan verschillende ziekten overdragen zoals de ziekte van Weil en paratyphus. Met een bedreiging van de gezondheidszorg als gevolg
  • Knaagsporen op verschillende soorten materialen, voorwerpen, leidingen en kabels
  • Verspreiding van veeziekten, varkenspest, pseudovogelpest, trichinosis, etc.

Om deze schade te voorkomen is het dus van belang om de bruine rat te bestrijden.

Bruine ratten bestrijden

Om de bruine rat in huis te bestrijden is het belangrijk om zo vers mogelijk lokaas te gebruiken. Leg voldoende voerplaatsen aan op goed gekozen plekken. Controleer daarnaast elke twee tot drie dagen en ververs waar nodig het lokaas. Ga net zo lang door, totdat er geen opname meer plaatsvindt. Wanneer u last heeft van een rattenplaag in uw bedrijf, adviseren wij bij voorkeur een inspectiecontract.

De beste manier om een plaag te voorkomen is om objecten onaantrekkelijk en/of ontoegankelijk te maken voor de bruine rat. Zorg voor een goede hygiëne en een opgeruimde omgeving. Meer weten over het bestrijden van bruine ratten? Neem dan contact om het FD Plaagdierpreventie!

Neem contact met mij op

U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 040 – 842 36 03. Of vul het formulier hieronder in en wij nemen zo snel mogelijk met u contact op!